Acasă Stiri din Timis 20 de litri de sânge în urma unei acțiuni de donare la...

20 de litri de sânge în urma unei acțiuni de donare la Timișoara

54
0


20 de litri de sânge în urma unei acțiuni de donare la Timișoara

20 de litri de sânge în urma unei acțiuni de donare la Timișoara.

Un număr de 42 de persoane au ales ieri să se alăture demersului inițiat de Spitalul Clinic CF Timișoara și Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara  la prima colectă publică de sânge organizată în acest an într-o unitate sanitară din oraș.

Aproape 20 de litri au fost obținuți în urma acțiunii. Cei mai mulți donatori au fost din rândul cadre medicale ale unității medicale cărora li s-au alăturat mai mulți angajați ai Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și ai Administrației Bazinale de Apă Banat.

„Eu sunt donator frecvent de sânge și, în urma discuției cu colegii mei, am ajuns la concluzia că și-ar dori și ei, dar, fiindcă majoritatea lucrează în ture, nu își găsesc timpul necesar să meargă la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine.

Este o acțiune pe care vrem să o repetam și în viitor”, a spus dr. Flavius Cioca, medic la Spitalul Clinic CF Timișoara.

„Este necesară refacerea permanentă a depozitelor de sânge pentru diverse intervenții chirurgicale de anvergură, în care este nevoie de cantități sporite de sânge.

Apoi, vorbim de pacienți cu politraumatisme, unde, de asemenea, e nevoie de cantități mari de sânge și, nu în ultimul rând, pacienții care au boli cronice, boli hematologice, afecțiuni în care este nevoie de transfuzii de sânge repetate”, a spus dr. Alexandru Caraba, director medical al Spitalului Clinic CF Timișoara.

La o donare se recoltează cel mult 420 ml de sânge, care se reface, ca volum, în câteva ore, iar, din punct de vedere al celularității, în cel mult două săptămâni.

 

Source link