Arhiepiscopia Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa au organizat, între 8 și 17 august 2022, la Mănăstirea Oașa, o nouă ediție a Taberei Naționale „Părintele Teofil Părăian”.
Tabăra a reunit 250 de tineri cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, ajunși din toate colțurile țării la Mănăstirea Oașa pentru a petrece împreună zece zile de rugăciune și de activități recreative și de cunoaștere. Programul taberei a fost unul intens, cuprinzând atât activități obligatorii, cât și facultative. Fiecare zi a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie, a continuat apoi cu implicarea în activitățile gospodărești și cu repetițiile de muzică psaltică, care au contribuit la perfecționarea și înfrumusețarea cântării tinerilor în biserică.
În cea de-a doua parte a zilei, tinerii au participat la slujba Vecerniei și la conferințe. În rândul conferențiarilor invitați să le vorbească tinerilor s-au numărat oameni aparținând unor domenii de interes diverse. Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului le-a împărtășit tinerilor sfaturi și experiențe despre găsirea soțului ideal sau a soției ideale. Felix Tătaru, președinte al Asociației SuperTeach și al GMP Group, a susținut un atelier despre identificarea talanților personali, în timp ce Eusebiu Burcaș, lider al antreprenorilor ortodocși din comunitatea Claro, a făcut o scurtă incursiune în poziționarea creștinului între bunăstare și milostenie. Părintele prof. univ. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a abordat tema mâniei ca virtute și ca patimă, iar părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și-a expus preocupările privind etica globală și pluralismul moral.
Tinerii au avut ocazia să se împărtășească și din cuvântul de învățătură al părinților de la Mănăstirea Oașa. Arhimandritul Iustin Miron și ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa au tâlcuit pentru cei prezenți Psalmul 2, iar protosinghelul Silvan Cablea și ieromonahul Avraam Iancu au răspuns întrebărilor tinerilor legate de trăirea credinței în mod concret în viața de zi cu zi.
Din cauza vremii neprielnice, taberiștii nu au mai putut organiza clasicul foc de tabără. S-au bucurat în schimb unii de alții într-o după-amiază de spectacolul „Oașa are talent”, unde au cântat, au jucat, au spus poezii sau au citit din creațiile literare personale. De asemenea, duminică, 14 august, tinerii au fost încântați să participe la un concert de operă susținut de trupa „Anatholis” de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
Punctul culminant al taberei a fost atins prin participarea la privegherea de toată noaptea în cinstea praznicului Adormirii Maicii Domnului, când toată oboseala și osteneala implicării în programul taberei au fost încununate de frumusețea ritualului religios și a cântării de la strană. Șirul de privegheri s-a continuat cu privegherea în cinstea Sfinților Brâncoveni și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, unul dintre hramurile Mănăstirii.
La final, tinerii s-au declarat încântați de complexitatea acestei tabere și de profunzimea comuniunii dintre ei la care au ajuns în doar zece zile. O bună parte dintre tineri și-a promis să revină și în anii următori, iar până atunci să răspândească și altor prieteni din bucuria dobândită la mănăstire.