Acasă Stiri din Sebes Ancheta exploziei unui proiectil, în incinta unei firme din Pianu de Jos....

Ancheta exploziei unui proiectil, în incinta unei firme din Pianu de Jos. Dosarul penal a ajuns la al treilea Parchet

60
0


După 2 ani și 7 luni de la explozia unei proiectil, în incinta unei societăţi comerciale din Pianu de Jos, accident soldat cu decesul unei persoane, lucrurile sunt departe de a fi clarificate.

Un bărbat care tăia cu flexul un proiectil în care au rămas urme de explozibil a murit pe loc sfârtecat în urma suflului exploziei. Accidentul a avut loc pe data de 28 ianuarie 2020, în incinta punctului de lucru din localitatea Pianu de Jos al unei firme care desfăşoară activităţi de colectare a fierului vechi.

Ancheta penală a trenat, dosarul fiind plimbat pe la trei structuri de parchet: Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și, din iunie 2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Reprezentanții instituției din Alba Iulia au declarat pentru alba24.ro că dosarul este în lucru la polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Procurorii care au cercetat cauza până aucm au întocmit un cerc de trei suspecți: doua persoane și o firmă. Se fac cercetări pentru infracţiunea de nerespectare a materiilor explozive și ucidere din culpă.

În curtea în care aveau loc şi activităţi de dezmembrare a unor proiectile se aflau circa 20 de tone de astfel de muniţie de război dezafectată ce a fost achiziţionată legal, cu acte, inclusiv buletine de ”delaborare” (procesul de dezamorsare a muniţiei), cu menţiunea ”Bun de topit”, de la o firmă din Timiş, cu punct de lucru în Drobeta Turnu Severin.
Amendă de 40.000 de lei de la ITM Alba

Firma colecta muniţie dezamorsată de la mai multe unităţi militare din ţară. Proiectilul ucigaş nu era, însă, golit integral de substanţa explozivă din interior. În momentul în care muncitorul de 43 de ani a încercat să îl taie cu un flex, muniţia de război a explodat şi i-a provocat decesul instantaneu.

Anchetatorii au verificat întreaga cantitate de muniţie, pentru a vedea dacă mai sunt şi alte proiectile ce nu au fost dezamorsate. Un al doilea muncitor, de 52 de ani, a scăpat cu viaţă pentru că se afla la câţiva metri de colegul său.

Cei doi bărbaţi lucrau ”la negru” pentru firma de colectare a fierului vechi şi, din acest motiv, societatea a fost amendată cu suma de 40.000 de lei de către ITM Alba. Firma a contestat amenda în instanţă, principalul motiv invocat fiind acela că cei doi muncitori nu ar fi fost puşi de reprezentanţii societăţii să lucreze în incinta punctului de lucru, decizia aparţinând acestora. Instanța de judecată a respins acțiunea civilă a firmei.

sursa: adevarul.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS

Ultimele știri din Sebeș



Source link