Acasă Stiri din Vrancea Campanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive în 5 licee din...

Campanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive în 5 licee din Vrancea: ”O singură dată poate deveni mereu!”

74
0



Polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au continuat activitățile pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor de liceu, în cadrul campaniei ,,O singură dată poate deveni mereu!’’, inițiată de către Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea și Asociația de Luptă Antidrog A.M.A. Astfel, aceștia au fost prezenți în cinci unități liceale din județul Vrancea, unde au desfășurat activități informativ-preventive cu scopul de conștientizare a tinerilor asupra riscurilor la care se expun în cazul consumului de substanțe psihoactive. În cadrul activităților, au fost prezentate motivele pentru care tinerii recurg la consumul de substanțe psihoactive, legislația și sancțiunile, consecințele consumului de droguri pe plan social și familial. În cadrul campaniei, unul dintre obiective este acela de a veni și în sprijinul părinților, pentru a preveni consumul de substanțe psihoactive în rândul tinerilor. Polițiștii de la siguranță școlară au transmis un mesaj pe o rețea de socializare prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, pentru a fi diseminat părinților.

Recomandările adresate părinților aduc în atenție câteva posibile schimbări în comportamentul sau personalitatea adolescenților, care se caracterizează prin:

– scăderea performanțelor școlare;
– absenteism;
– pierderea interesului pentru familie sau a activităților comune;
– schimbări inexplicabile de dispoziție, cu treceri rapide de la optimism exagerat la pesimism exagerat;
– lipsa de motivație, de energie;
– atitudine de nepăsare/de izolare;
– pierderea rapidă a cumpătului sau stări de resentimente puternice;
– stări de iritabilitate sau mânie;
– comportament excesiv de secretos;
– stări de neliniștite, apatie;
– neglijarea igienei sau a aspectului fizic;
– pierderea interesului pentru activități familiale/de grup care îi făceau plăcere;
– nevoie excesivă de a face rost de bani;
– schimbarea anturajului/evitarea prietenilor vechi;
– schimbarea sistemului de valori, a idealurilor, a credințelor.

Este important să urmăriți orice schimbare semnificativă de personalitate, de atitudine sau de comportament, nu trebuie să vă panicați! Cereți ajutor specialiștilor! În perioada următoare, activitățile vor continua în municipiu și județ, pentru conștientizarea de către elevi a riscurilor la care se expun în urma consumului de alcool, tutun și substanțe interzise, de la vârste fragede. (IPJ Vrancea)

Articolul precedentPoliția Română: campania ”Foc de artificii”, sezonul de iarnă 2022-2023



Source link