Acasă Stiri din Sibiu Condiții mai bune din toamnă în căminele studențești din Sibiu, dar mai...

Condiții mai bune din toamnă în căminele studențești din Sibiu, dar mai puține locuri

274
0


La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu există în prezent șapte cămine studențești, dintre care unul se află în renovare. Cu toate acestea, studenții spun că este nevoie de o suplimentare a locurilor în cămine, deoarece sunt mulți studenți care nu reușesc să prindă loc în căminele studențești.

La începutul fiecărui an universitar, distribuirile în căminele studențești se fac în funcție de medie, opțiunea studentului și disponibilitate.

Studenți alungați din cămine pe timpul verii – zvon sau realitate?

Studenții ULBS spun că pe perioada verii nu vor mai primiți în căminele studențești, zvon demontat de prorectorul Raluca Sassu, care spune că studenții se pot caza în căminele studențești dacă lucrează sau fac practică.

„Pe perioada verii se fac cazări pentru studenții care fac practică de specialitate în Sibiu. O altă condiție poate fi faptul că sunt angajați, studenții care muncesc pe perioada verii se pot caza în cămine, dacă fac dovada angajării. Cazările se fac în limita spațiului disponibil, nu putem caza mai mulți studenți decât locurile pe  care le avem, dar pe perioada verii nu avem prea multe cereri”, spune Raluca Sassu, prorector  ULBS.

Totodată, studenții sunt nemulțumiți și de faptul că, odată ce au fost cazați în căminele studențești refugiați ucraineni, nu s-au mai făcut redistribuiri, deși mai sunt locuri libere în cămine.

„Noi am primit în cămine un număr de până la 30 de refugiați în data de 9 martie. Legal, ar trebui să stea în căminele studențești până în 9 iunie, nu știm momentan ce se va întâmpla în continuare”, spune prorectorul Raluca Sassu.

Potrivit OUG 20/2022, pentru refugiaţii din Ucraina cazaţi în căminele şcolilor şi universităţilor de stat și private, statul român decontează 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile.

Renovarea căminelor – motiv de bucurie pentru studenți

Renovarea căminului nr. 6 a reprezentat o mare bucurie pentru studenții ULBS, care se pot bucura acum de confortul oferit de cel mai nou cămin studențesc din Sibiu.

camin 6

„În prezent este în renovare căminul nr. 7, care va fi gata în toamnă, la deschiderea noului an universitar. Condițiile vor fi mult mai bune, dar locurile mai puține, înainte de începerea renovărilor, în căminul 7 erau camere de două persoane cu baie la comun, pe coridor, iar acum vor fi camere de două persoane cu baie proprie”, menționează Raluca Sassu.

Viața de cămin la ULBS – o provocare?

„Trebuie să se mai deschidă și alte cămine pentru că sunt mulți studenți, iar la Drept, spre exemplu s-au dat 100 de locuri anul acesta pentru toți anii de studiu și de la Administrație Publică din anul II a intrat doar o fată și restul și-au căutat chirie, deci cu siguranță mai este nevoie de locuri. Avem condiții bune în cămin, avem căldură, apă, bucătărie, iar în căminul 2 avem o baie la două camera, iar în căminul 1 au baie la fiecare camera. Condițiile sunt bune, dar ar fi nevoie să se deschidă altele nu pentru că nu avem noi condiții, ci pentru că nu sunt locuri suficiente. Mai ales acum , când au venit ucrainenii, nu s-au mai făcut redistribuiri în condițiile în care mai sunt locuri libere” spune Maria Hoaiș, studentă în anul II la Facultatea de Drept.

„Pot spune că eu una m-am acomodat repede cu condițiile de cămin. Eu chiar sunt mulțumită de ce am găsit aici. Pot spune că am avut noroc și în legătură cu persoanele cu care împart aceeași cameră , știu cazuri atât în cămin la mine cât și prin altele, că nu toți colegii sunt chiar ok. Viața de cămin e chiar faină, mai ales serile în care ne strângeam mai mulți , cred că asta e cea mai buna parte în a fi student și a locui în cămin, cunoști foarte multe persoane noi și legi prietenii cu majoritatea . În ceea ce privește renovarea, în căminul 4, chiar dacă sunt condiții chiar super ok, singurul lucru de care trebuie să se țină cont ar fi băile. Sunt extrem de mici în comparație cu ce există la căminul 1,2,3 , etc. Și puțin mai multă culoare pe holuri a trebui. Sunt de acord să se deschidă alte cămine pentru că sunt foarte mulți studenți care se chinuie cu o chirie , majoritatea nici nu găsesc, și asta e dificil, cred că ar fi un mare avantaj pentru studenti , dar si pentru întreaga universitate, ULBS-ul având deja 6 sau 7 cămine , eu cred că o să fie mai mare succesul la înscrieri . Eu am prins din prima loc , si m-am bucurat oarecum, că se ține cont, și au ca priorități și persoanele pe cazuri sociale etc. și știu că nu este corect față de alții care au medii mult mai mari și își meritau un loc aici, de asta cred că ar fi o idee bună deschiderea altor cămine. Pe parcursul verii mi-ar fi plăcut să pot sta, având în vedere că deja cunosc în mare parte orașul, însă majoritatea prietenilor mei pleacă, și nu si-ar avea farmecul, poate voi rămâne la anul” spune Ana-Maria Constantin, studentă în anul I.



Source link