Acasă Stiri din Suceava Conferință Națională a Bibliotecarilor din România, găzduită săptămâna viitoare de USV

Conferință Națională a Bibliotecarilor din România, găzduită săptămâna viitoare de USV

25
0


 Peste 250 de profesori documentariști, profesori, cercetători, doctoranzi, studenți au propus comunicări științifice pentru secțiunile corespunzătoare intereselor și preocupărilor lor. Ediția de anul acesta se bucură de participarea unor importanți reprezentanți ai instituției Bibliotecii și Bibliotecarilor din Republica Moldova, Ucraina, Spania, Croația, Ungaria, Cehia, Georgia, Italia, Norvegia.

Biblioteca Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România, organizează, în perioada 31 august – 2 septembrie a.c., cea de-a XXXII-a Conferință Națională a Bibliotecarilor din România. Tema acestei ediții este ”Biblioteca – spațiu al informării, cercetării și inovării”. Deschiderea oficială a conferinței va avea loc miercuri, 31 august, începând cu ora 09:45, în Aula Magna din corpul A al universității.

Potrivit organizatorilor, conferința își propune să contribuie la dezvoltarea unui sistem coerent de formare continuă a specialiștilor în științele informării și ale documentării, prin schimb de experiență atât la nivelul cercetării, cât și al teoriei practicilor asociate cu problematica complexă a formării personalului din structurile infodocumentare.

Evenimentul se va desfășura în format hibrid și beneficiază de o platformă de înscrieri ce conține toate informațiile necesare. Peste 250 de profesori documentariști, profesori, cercetători, doctoranzi, studenți au propus comunicări științifice pentru secțiunile corespunzătoare intereselor și preocupărilor lor. Printre acestea, se numără achiziția și dezvoltarea colecțiilor; biblioteca și societatea; carte veche, conservare, restaurare; catalogare, clasificare, indexare;

comunicarea documentelor și împrumutul interbibliotecar; cultura informației; educație și formare profesională; periodice; statistică și evaluare; tehnici pedagogice în biblioteca școlară și CDI; biblioteci universitare specializate; biblioteci publice; biblioteci școlare.

Programul Conferinței Naționale a Bibliotecarilor din România include o largă paletă de manifestări, menite să disemineze bunele practici din sistemul bibliotecilor academice, publice și școlare din Bucovina, dar și să contribuie la cunoașterea valorilor culturale din zonă.

Pe lângă dezbaterile tematice, se vor lansa cele 5 volume ale Tratatului de biblioteconomie, coordonat de profesorul universitar Mircea Regneală, se vor prezenta câteva biblioteci publice și școlare, iar secțiunea de carte veche, conservare și restaurare va fi organizată la Mănăstirea Dragomirna. În colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și cu Muzeul Național al Bucovinei, vor avea loc vizite de documentare la bibliotecile mănăstirești și la câteva dintre siturile/monumentele istorice ale județului (Cetatea de Scaun, Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Dragomirna, Sucevița, Putna).

În parteneriat cu Teatrul Municipal ”Matei Vișiniec”, programul Conferinței ABR include participarea la evenimentele prilejuite de deschiderea stagiunii teatrale 2022-2023. De asemenea, Casa de Cultură a Studenților Suceava propune oaspeților un program artistic variat.

Ediția de anul acesta se bucură de participarea unor importanți reprezentanți ai instituției Bibliotecii și Bibliotecarilor din Republica Moldova, Ucraina, Spania, Croația, Ungaria, Cehia, Georgia, Italia, Norvegia. USV a mai găzduit Conferința Națională a Bibliotecarilor în anul 1995. (O. N.)

Source link