Acasă Stiri din Abrud Dorel Tomuș, director adjunct al Cuprumin SA, depistat în incopatibilitate de către...

Dorel Tomuș, director adjunct al Cuprumin SA, depistat în incopatibilitate de către ANI. Vezi motivele

102
0


Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat în stare de incompatibilitate pe directorul general adjunct al companiei miniere de stat Cupru Min SA Abrud, Dorel Tomuş.

Raportul de evaluare a fost emis în 28 martie 2022, dar nu a fost făcut public de către instituţie aşa cum procedează în toate cazurile similare. Cazul a devenit public odată ce directorul de la Cupru Min a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia.

ANI consideră că Dorel Tomuş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2018-2019, când a deţinut simultan funcţiiile de consilier judeţean şi director general al Cupru Min SA Abrud. Tomuş a fost ales pe lista de consilieri judeţeni a PSD în 2016 şi a părăsit Consiliul Judeţean în martie 2019. Şi-a motivat demisia prin faptul că era prins în proiectul de dezvoltare a companiei Cupru Min, iar timpul nu îi permitea să fie prezent la toate şedinţele.

Raportul de evaluare are la bază prevederea legală potrivit căreia funcţia de consilier judeţean este incompatibilă cu cea de ”preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la (…) regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Tomuş s-a apărat susţinând că societatea Cupru Min SA nu este una de interes naţional, astfel încât starea de incompatibilitate nu ar fi existat. Reprezentanţii ANI nu au fost de acord cu această apărare şi au decis să emită raportul de evaluare. Compania minieră din Abrud are ca acţionar unic Ministerul Economiei. Dorel Tomuş este în prezent director general adjunct la Cupru Min SA. În 2021, societatea a avut un profit record, de peste 3 milioane de euro.

Liderii PSD Alba fac presiuni la Ministerul Economiei pentru ca Tomuş să fie numit din nou director general al societăţii. Recent a fost schimbat consiliul de administraţie al societăţii, trei dintre cele patru persoane numite fiind apropiate de PSD. De altfel, preşedintele CA-ului, Călin Bodea, este şi preşedintele organizaţiei PSD a oraşului Câmpeni şi fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

sursa: adevarul.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS

Ultimele știri din AbrudSource link