Acasă Stiri din Aiud Festival de umor cu gust mai mult decât amar

Festival de umor cu gust mai mult decât amar

110
0


Mediatizarea și afișajul celei de a șaptesprezecea ediții a Festivalului Internațional de Umor din municipiul Aiud a fost mai mult decât „ușor” nebăgată în seamă de publicul din „Orașul artelor”, Aiud, căruia i s-a adresat.

Prea puțini, sau mult prea puțini aiudeni, au participat la expozițiile organizate de Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” din Aiud. Nici măcar numele celui mai rapid și cunoscut caricaturist al lumii, domnul Ștefan Popa Popas, care acum șaptesprezece ani a făcut furori în rândul publicului aiudean, sau a inconfundabilei Elena Ivanca, actriță la Teatrul Naţional din Cluj Napocanu, nu a reușit să atragă, în spațiul oferit de Colegiul Național „Bethlen Gabor” din municipiu, un public larg sau măcat oficialitățile municipiului.

Vernisarea expoziției de caricatură a maestrului Ștefan Popa Popa”s nu a reușit să strângă în sala de expoziţie spectatorii aiudeni, care neinteresaţi fiind de actul cultural nu au reușit nici măcar să egaleze numărul angajaților care lucrează în cultura municipiului, prezenți la vernisaj.

Faptul a fost remarcat de unul dintre puținii amatori de artă prezenți, care a afirmat: „Așa ceva nu se poate! În „orașul artelor” nu este interes pentru altă?! Este strigător la cer! Pentru ce se străduiesc cei care lucrează în acest domeniu”?

Păcat! Mare păcat! Aiudenii au pierdut ocazia de a participa și a asista la vernisarea  unor expoziții remarcabile în care caricaturile maestrului Popas, dar și cele semnate de zeci de caricaturişti de seamă de pe toate continentele lumii, artiști care s-au întrecut să smulgă un zâmbet eventualilor privitorilor.

Oare pentru ce atâta efort și cheltuială dacă pe lângă cei 19 sau 20 angajați care au activitate în cultura aiudeană, în sală, au fost prezenți doar puțin peste 10 persoane? Oricum cei prezenți s-au ales cu câteva clipe de „îngerire”, clipe în care au fost aproape de muzele expozanților.

Calitativ această ediție a festivalului (vizual) al municipiului Aiud a fost la un nivel destul de înalt, singura sa problemă, care a lăsat „un gust amar” a fost, așa cum s-a specificat în preambul, faptul că prea puțini, chiar foarte puțini aiudeni au participat la expozițiile organizare. Păcat! Mare păcat! Nici nu știu ce au ratat!

Fără tăgadă că expoziţia internaţională de caricatură propusă de Academia Popas a fost „perla coroanei” acestui festival. Ceea ce a mai  salvat festivalul, care a durat doar câteva ore în dupăamoaza zilei de 6 mai 2022, a fost pe lângă excepționala evoluție a doamnei Elena Ivanca în piesa „Doamnele și polițistul” și evoluţia vrednicilor noștrii actori amatori ai  grupului Skepsis, despre care se poate spune că a reuşit să atragă atenția foarte puținului public prezent la manifestare prezentând cu piesa: „Imaginează-ți că ești Dumnezeu”.

Referindu-se la eveniment, unul dintre spectatori prezenți ne-a declarat privitor la lipsa de interes a publicului aiudean că: „Eu cred că nu este nevoie să fii umorist ca să-ţi dai seama de importanţa umorului! Românii l-au utilizat adeseori ca mijloc de evadare din întunericul „anilor lumină” de acum mai bine de 30 de ani. Cei care nu au simţul umorului, indiferent de locul lor pe planetă, sunt privaţi de potenţialul de a trece peste necazurile vieţii. Acum, în aceste zile, în care planeta fierbe și viața este așa cum este, cred că este mult mai mult nevoie de umor și de înțelepciune”.

Dorel Lazăr

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS



Source link