Acasă Stiri din Prahova Ghidul montan Cristi Minculescu organizează tabere pentru copii în Munţii Bucegi. Ce...

Ghidul montan Cristi Minculescu organizează tabere pentru copii în Munţii Bucegi. Ce vor învăța cei mici departe de jocurile video

391
0


Cristi Minculescu, ghidul care ne-a adus Himalaya aproape, organizează tabere pentru copii, în Munţii Bucegi! Ce vor învăţa cei mici timp de o săptămână, departe de calculatoare şi cu acces limitat la telefoane? Să monteze un cort, să aprindă un foc, să mănânce sănătos, să devină prietenii munților și să respecte natura.

Pe ghidul montan Cristi Minculescu îl ştiţi deja. Noi ne mândrim cu el pentru că a dus sigla Observatorului Prahovean la aproape 6200 de metri, în Munţii Himalaya. Ne-a oferit posibilitatea de a descoperi lumea de acolo, dar ne ţine la curent şi cu experienţele de pe alţi munţi, şi numai. Nu ar fi ajuns pe aceste drumuri, dacă nu avea de mic, pe lângă dragostea de înălţimi, abilităţile şi cunoştinţele deprinse în joacă.

Citește și Povestea ghidului montan Cristi Minculescu. Expediție în Himalaya și reculegere pe Muntele Athos – Observatorul Prahovean LIVE

Astăzi, când copiii noştri trăiesc alte vremuri, Cristi ne propune să-i scoatem din bula lor şi să-i lăsăm, timp de o săptămână, pe mâna lui şi a partenerului său, Mitză Matei, într-o tabără montană.

Vor avea acces limitat la telefoane, dar se vor bucura de zile întregi de comunicare directă. Nu vor avea condiţii de cinci stele la hoteluri ultraluxoase, ci unele de mii de stele la cortul pe care vor învăţa să-l monteze singuri. S-ar putea să vină cu un kilogram, două în minus, dar mult mai tonici şi sănătoşi, pentru că după drumeţii montane şi jocuri de echipă, în care vor depune ceva efort, vor trebui să „muncească“ să-şi aprindă focul, să-şi pregătească, pe jar, un cartof sau chiar un bulz. Nu vor muri de foame (sunt mesele asigurate), dar nici fast-food-ul şi dulciurile nu le vor fi la îndemână.

Mai ştiţi când ne făceam coifuri din hârtie, prăştii, arcuri şi săgeţi din lemn? Ei nu ştiu, dar vor afla pentru că îşi vor face singuri „armele“ de joacă! De asemenea, semnele naturii şi orientarea vor fi alte cunoştinţe cu care cei mici se vor întoarce acasă. Cât despre poveştile de după…răbdare şi timp să aveţi!

Citește și ”Jurnal din Himalaya”. Expoziție fotografică la Câmpina a ghidului montan Cristi Minculescu

„Deseori suntem surprinşi de cât de «stângaci» ne sunt copiii şi cât de puţine ştiu despre viaţa reală. Ne trezim facând o comparaţie cum şi ce ştiam noi la vârsta lor… Lucruri luate, atunci, ca pe o joacă, dar care ne-au fost şi ne sunt de folos în viaţa de adult.
Şi, nu de puţine ori ne suprindem, folosind expresia «pe vremea noastră» ştiam, făceam, ne distram, ne jucam…altfel. Vremurile sunt altele, dar sunt lucruri care nu pot fi schimbate, ci doar adaptate.

Montarea cortului, căţăratul, rapelul, jocurile de îndemânare, combinate cu cele sportive, folosirea busolei, aprinderea focului, pregătirea unui refugiu în cazul în care eşti surprins de noapte sau de vreme rea pe munte, pregătirea bucatelor simple sunt, la vârsta copilăriei, adevărate provocări plăcute. Doar că mulţi dintre noi suntem prea prinşi cu activităţile cotidiene sau nu avem unde să-i ducem ca să le descopere.

Vor fi însă cinci zile în care eu şi Mitză ne vom ocupa să-i «instruim» în cel mai plăcut mod. Se vor simţi ca la «Surviver» sau alte jocuri de acest gen în care, indiferent, de atipicul şi greutatea situaţiei îşi vor dori să stea mai mult şi să descopere noi şi noi lucruri.

Nu mă aştept ca, seara, mai ales în primele zile, când îşi vor primi telefoanele ca să-şi sune părinţii să le spună «vai, ce frumos a fost!» sau «ce drăguţ e Cristi», dar sunt sigur că după această tabără vor reveni acasă cu o altă atitudine. Iar scopul acestor tabere, pe care le privesc şi prin ochii părintelui, este cel ca aceşti copii să aibă un minimum de cunoştinţe şi deprinderi de a se descurca în toate condiţiile, de a descoperi frumuseţea naturii, a comunicării faţă-n faţă. Pe scurt, a vieţii reale!

Sperăm să le creăm independenţă faţă de ai lor şi gadgeturi, dar dependenţă faţă de natură şi aventură!“, ne-a mărturisit Cristi.

Tabăra din acest an va fi organizată în perioada 1-5 august. Pot fi înscrişi copii cu vârste între 8 şi 13 ani. Locurile sunt limitate!

Detalii despre program, puteţi obţine direct de la Cristi Minculescu – 0726 279 537 (telefon şi whatsapp) şi Mitză Matei – 0741 576 088 sau direct, accesând link-ul: https://sprevarf.ro/tabere-pentru-copii-in-munti-pitici-voinici-in-bucegi-1-5-august/



Source link