Acasă Stiri din Timis Limita detectabilă a oxidului de etilenă, depășită de 1.970 de ori într-o...

Limita detectabilă a oxidului de etilenă, depășită de 1.970 de ori într-o înghețată. Cum se numește și din ce magazine a fost retrasă de la comercializare

174
0


Limita detectabilă a oxidului de etilenă, depășită de 1.970 de ori într-o înghețată. Cum se numește și din ce magazine a fost retrasă de la comercializare

Limita detectabilă a oxidului de etilenă, depășită de 1.970 de ori într-o înghețată. Cum se numește și din ce magazine a fost retrasă de la comercializare.

Limita detectabilă a oxidului de etilenă a fost depășită de 1.970 de ori într-o înghețată, anunță Asociația Pro Consumatori. Oxidul de etilenă este clasificat drept cancerigen, cauzând limfom, leucemie, cancer de stomac și cancer de sân.

„De 1970 de ori a fost depășită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie!!! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg și 19,7 mg/kg”, se arată într-o postare pe Facebook făcută de Asociația Pro Consumatori.

Potrivit aceleiași surse, situația magazinelor din care s-au retras cantități neprecizate de înghețată Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, se prezintă astfel:

Mega Image retrageri de la comercializare din 1.323 de magazine

Carrefour retrageri de la comercializare din 224 de magazine

Kaufland retrageri de la comercializare din 154 de magazine

Profi retrageri de la comercializare din 139 de magazine

Auchan retrageri de la comercializare din 34 de magazine

Selgros retrageri de la comercializare din 22 de magazine

Cora retrageri de la comercializare din 10 magazine.

În Uniunea Europeană, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permisă în nicio cantitate prezența acestuia în furaje și alimente.

În Uniunea Europeană este permisă folosirea oxidului de etilenă doar ca substanță de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid și virucid.

„Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency – ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac și cancer de sân) și toxic pentru funcția de reproducere”, arată sursa citată.

(sursa: Mediafax)





Source link