Acasă Stiri din Timis Pădurea Verde și Pădurea Bistra trebuie unite printr-un cordon forestier care să...

Pădurea Verde și Pădurea Bistra trebuie unite printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană

13
0


Cosmin Tabără: Pădurea Verde și Pădurea Bistra trebuie unite printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană

Cosmin Tabără: Pădurea Verde și Pădurea Bistra trebuie unite printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană

𝑈𝑃𝑇 𝑎 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡 𝐶𝑜𝑛𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ „𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑢𝑟𝑏𝑎𝑛𝑒 𝑒𝑐𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒 𝑑𝑢𝑟𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒”, 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑚 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑆𝐸𝐸 (𝑆𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑢𝑙 𝐸𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛) 𝑠̦𝑖 𝑁𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑒𝑛𝑒, 𝑎𝑣𝑎̂𝑛𝑑 𝑐𝑎 𝑠𝑐𝑜𝑝 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐𝑒, 𝑑𝑎𝑟 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑜𝑛𝑎𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑖. 𝑀𝑜𝑑𝑒𝑟𝑎𝑡𝑜𝑟 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑓. 𝑑𝑟. 𝑖𝑛𝑔. 𝑅𝑎𝑟𝑒𝑠̦ 𝐻𝑎𝑙𝑏𝑎𝑐 𝐶𝑜𝑡𝑜𝑎𝑟𝑎̆ 𝑍𝑎𝑚𝑓𝑖𝑟.

La întâlnire a participat și viceprimarul Cosmin Tabără, care a susținut, și cu această ocazie, că trebuie unite Pădurea Verde și Pădurea Bistra printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană.

Cosmin Tabără: Pădurea Verde și Pădurea Bistra trebuie unite printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană

„Clima se schimbă. Asistăm pasivi? Ce facem, cum reacționăm, suntem pregătiți?

Se pare că Timișoara nu a fost și nu este pregătită pentru aceste schimbări. Un raport al Agenției pentru Protecția Mediului arată că numărul de zile tropicale în orașul nostru s-a dublat în ultimii ani. Este nevoie de o reacție rapidă și eficiență a autorităților. Lipsa de asumare directă, în corelare cu sfatul specialiștilor în domeniu, înseamnă prelungirea agoniei sau drumul către sfârșit.

Am lansat specialiștilor o provocare în gândire în privința deșeurilor rezultate în urma construcțiilor (decopertări, pământ rezultat din săpături, igienizare spațiu urban) care să fie depozitat într-un singur loc, cu o consolidare care să dea stabilitate. Acela să fie locul de depozitare din toată zona metropolitană. Pe lângă igienizarea și protecția mediului s-ar constitui o movilă/deal de pământ, care în timp să fie împădurită și transformată în parc, zonă de agrement, dar va constitui și o stavilă în fața vânturilor puternice sau o modalitate de absorbție naturală a căldurii.

Am susținut și cu această ocazie că trebuie unite Pădurea Verde și Pădurea Bistra printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană, cu efecte benefice pentru mediu pentru faună.
Totodată, constituirea centurii verzi a orașului reprezintă o prioritate! În constituirea culoarului verde din jurul orașului trebuie ținut cont de arborele care se pretează cel mai eficient în astfel de situații, iar mulți specialiști recomandă nucul, destul de puțin folosit. Acest pom absoarbe căldură cel mai bine pe timp de vară, în jurul lui insectele dăunătoare (muște, căpușe, țânțari) nu au cele mai bune condiții, vegetația nu se dezvoltă astfel încât să genereze alte costuri de întreținere.

Pădurea urbană, spațiul verde din oraș trebuie să fie generos, adaptat la clima existentă, alegerea arborilor fiind foarte importantă. El nu oferă doar aportul recreativ pentru timișoreni, ci contribuie și la bunăstarea lor fizică și mentală”, a scris Cosmin Tabă pe Facebook.

Source link