Acasă Stiri din Blaj Polițiștii au confiscat 22 de metri cubi de cherestea, în urma unui...

Polițiștii au confiscat 22 de metri cubi de cherestea, în urma unui control la o societate comercială din Blaj

57
0


In ziua de 19.11.2022 Asociatia Club Sportiv Eco Alpin sustinuta de Primaria Municipiului Alba Iulia, Primaria Municipiului Blaj, Primaria Comunei Valea Lunga, Consiliul Judetean Alba, Institutia Prefectului Judetul Alba si cu sprijinul asociatiilor: Mircea &Asociatii, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR), EuroGifts, a desfasurat cea de- a 12-a editie a Maratonului Reintregirii Neamului Romanesc, care face parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru Romania si istoria ei”.

Evenimentul s-a desfasurat la 104 ani de la Marea Unire a romanilor, proclamata pe 1 decembrie 1918, si la 100 de ani de la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Alba Iulia.

Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc este o proba a curajului care are drept scop promovarea alergarii pentru sanatate in randul tinerilor si educarea acestora pentru cunoasterea Istoriei Romaniei.

Lungimea traseului ă fost de 52 de km. S-a plecat grupat, in coloana, de pe Campia Libertatii din Blaj, locul din care in anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de romani transilvaneni au strigat pentru prima oara “Noi vrem sa ne unim cu tara”.

Maratonistii au traversat prin satele Veza, Izvoarele, Rosia de Secas, Tau, Ohaba, Berghin, Straja, Hapria, Teleac, Drambar, care leaga Blajul de Alba Iulia.

Concurentii au refacut simbolic o parte din traseul parcurs de romanii transilvaneni, in drumul lor catre Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918.

La maraton au participat 9 maratonisti:

– Rosu Ilie din Adjud, 62 de ani, a alergat maratonul 274 din cariera, 264 cu drapelul Romaniei si 103 cu steagul dacilor;
– Donos Constantin din Codlea, 52 de ani, a alergat maratonul 94 din cariera;
– Stan Turcu din Bucuresti, 74 ani, a alergat peste 125 de maratoane in cariera;
– Hiroko Ogawa din Japonia, 62 ani, a alergat peste 200 de maratoane;
– Victor Ilie din Braila, 71 ani, a alergat 334 de maratoane in intreaga sa cariera;
– Braila Catalin-Doru din Galati, 73 ani, a alergat 102 maratoane;
– Adrian Tiba din Brasov, 52 ani, a refacut la acest maraton drumul pe care l-a parcurs strabunicul sau, intre Blaj si Alba Iulia, purtand in cursa braul tricolor al stramosului sau, pe care acesta l-a purtat catre Alba Iulia, la 1 decembrie 1918;
– Cojocaru George din Brasov, 48 ani, cu 114 maratoane alergate;
– Hancu Adela Diana, din Blaj, care a alergat primul maraton din cariera.

La start s-a aliniat Stafeta Municipiului Blaj, formata din 5 sportivi ai Clubului Running Cycling Blaj, care a fost condusa de maratonistul Dan Aldea.

Finalul maratonului a fost in fata Catedralei Reintregirii Neamului, iar festivitatea de premiere s-a desfasura imediat dupa cursa, in holul Salii Unirii, participantii primind medalii, tricouri, cupe si diplome.

In cursa populara au participat copii de la Scoala Gimnaziala Ion Bianu din Comuna Valea Lunga, condusi de doamna Rotar Camelia-director, si de doamna Comsa Calina. Formatia de maratonisti s-a marit prin participarea sportivilor alergatori din Blaj, care au intrat in competitie in cele mai importante momente si puncte de pe traseu.

Inainte de start s-a intonat imnul Romaniei. Apoi maratonistii si participantii in cursa populara au pornit intr-o alergare simbolica pe aleile de pe Campia Libertatii in semn de respect fata de romanii care au participat la evenimentele din anii 1848 si 1918. Dupa cursa participantii din cursa populara au primit tricouri, diplome si medalii.

Startul in cursa populara a fost dat de Doamna Comsa Calina, Presedinte al Filialei ARPIA Blaj, si de catre Primarul Comunei Valea Lunga, domnul Dan Aldea. Dupa Cursa Populara s-a dat startul in Proba de Maraton. Startul a fost dat de catre Comandorul in retagere, domnul Codrea Georghe, reprezentantul Filialei ARPIA, judetul Alba. Maratonistii au adus omagiul si recunostinta lor, istoriei orasului Blaj, trecand simbolic pe la Crucea lui Iancu, pe la Monumentul si Teiul lui Mihai Eminescu, prin fata Primariei Municipiului Blaj si prin Parcul central, unde se afla stejarul secular. In fiecare loc au fost intampinati de copiii din cursa populara.

Maratonistii au continuat alergarea catre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, intrand in cetate la ora 16.00.

In comuna Cergau maratonistii au fost intampinati de doamna Lenuta Aldea, primarul comunei, care a prezentat cu mandrie povestea singurului campion olimpic la box din istoria Romaniei, Nicolae Linca, medaliat cu aur la olimiada din 1956, de la Melborne, Australia. Regretatul campion olimpic s-a nascut in Cergaul Mare in anul1921.

Dupa intrarea in Alba Iulia maratonistii au trecut prin fata Consiliului Judetean Alba si Institutiei Prefectului Judetul Alba, intrand dupa aceea in Cetatea Alba Carolina. S-a pastrat un moment de reculegere pentru eroii martiri Horea, Closca si Crisan in fata obeliscului inaltat in amintirea lor. S-au oprit apoi la Monumentul lui Mihai Viteazul, care a infaptuit prima unire a romanilor in anul 1600. Maratonul s-a incheiat in fata Catedralei Reintregirii Neamului. Festivitatea de premiere s-a desfasurat in holul de la intrarea in sala Unirii, unde se gasesc busturile Regelui Ferdinand si ale Reginei Maria.

14 steaguri au fluturat in marton, amintind de momente importante ale istoriei Romaniei. Printre acestea s-au aflat steagul din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul, un steag al dacilor si drapelul Romaniei.

Maratonistii au fost insotiti pe traseu de echipaje ale Inspectoratului de Jandarmi Alba, ale Inspectoratului de Politie Judetean Alba si ale Politie Locale din Municipiul Blaj.

Coorganizatori ai acestei competitii au fost ARPIA – Filiala Alba si ARPIA – Filiala „Laurentiu Marginean” Blaj.

Echipa de organizare:Ilie Rosu si Vasile Dogaru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS



Source link