Acasă Stiri din Prahova Prețuri plafonate pentru proprietari, la curent, pentru o singură locuință. Ce soluție...

Prețuri plafonate pentru proprietari, la curent, pentru o singură locuință. Ce soluție au chiriașii

31
0


Modificările la ordonanța pe energie adoptate de Camera Deputaților vin cu o nouă problemă: proprietarii cu mai multe imobile nu pot beneficia de prețurile mici plafonate decât pentru un loc de consum.

Astfel, pentru a plăti sub 1,3 lei pe kWh, chiriașii trebuie să încheie contract de furnizare a energiei electrice pe numele lor. Condiția este însă ca aceștia să aibă contract de chirie valid, ceea ce este problematic, având în vedere că mare parte din chiriile din România nu sunt fiscalizate.

Citește și: Avaria de la CAF2 a fost remediată. Când vor avea ploieștenii căldură în calorifere. SURSE

„În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, conform legii de adoptare a OUG 119/2022.

Astfel, cine are mai multe locuințe va beneficia de preț plafonat doar pentru una. Care este soluția Chiriașii au o soluție: să preia, cu acordul proprietarului, contractul la energie, mai scrie sursa citată.

Prețurile plafonate sunt următoarele: 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă sub 255 kWh pe lună 1,3 lei/kWh pentru cei care consumă peste plafon.

Chiriașii care nu vor avea contractul de furnizare pe numele lor vor achita energia la 1,3 lei/kWh.

La același preț vor plăti și proprietarii cu mai multe locuințe, pentru cele care nu sunt domiciliu sau reședință. Camera Deputaților este cameră decizională. Legea va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sute de mii de români afectați schimbarea va afecta situația a sute de mii de chiriași. Statisticile europene arată că România este o țară de proprietari. O analiză a companiei de consultanță EY citează o statistică Eurostat din 2019, care arată că 96% din persoane dețin proprietatea în care locuiesc, în vreme ce 4% locuiesc cu chirie.

Citește și: AUR Prahova critică guvernarea și „incompetența” administrației în criza apei calde la Ploiești

„Cu toate acestea, estimările neoficiale sugerează că între 7 și 15% din sectorul locuințelor private este închiriat, și chiar între 15 și 20% pentru imobilele cu utilizare rezidențială din București și din alte orașe mari (de exemplu, Cluj)”, arată EY într-o analiză din septembrie 2022. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), România a ajuns în 2021 la 9,58 milioane de locuințe, conform G4Media.

Astfel, procentul de 7-15% înseamnă că între 670.000 și 1,4 milioane de locuințe sunt folosite pentru închiriere.

Plângerile producătorilor de energie regenerabilă Problema chiriilor nu este singura din legea de adoptare a ordonanței pe energie. Organizațiile din domeniul energiei regenerabile au criticat faptul că s-a schimbat modul de calcul pentru supraimpozitarea veniturilor. Mai exact, statul nu recunoaște costurile cu echilibrarea.

Producătorii de energie regenerabilă au nevoie să cumpere energie de pe bursă atunci când nu bate vântul sau nu e soare, pentru a-și onora contractele. Organizațiile din domeniu spun că forma actuală va duce la falimentul unor producători cu o capacitate totală de mii de MW.

Citește și: Vehicul electric pentru persoanele cu mobilitate redusă, în teste pe Aeroportul “Henri Coandă”Source link