Acasă Stiri din Aiud Un autoturism a luat foc, în timp ce se deplasa pe Autostrada...

Un autoturism a luat foc, în timp ce se deplasa pe Autostrada A10, în apropiere de Aiud

171
0


Eparhia Reformată din Ardeal a iniţiat, în ultimii ani, zeci de procese prin care solicită anularea unor decizii ale Comisiei Speciale de Retrocedare cu privire la construcţii şi terenuri din zona Municipiului Aiud, dar şi bunuri mobile ale unor foste instituţii.

Unele procese au fost câştigate, alte au fost pierdute, cum a fost şi cazul referitor la o parte din colecţia Muzeului de Ştiinţe Naturale. Pe rolul ÎCCJ sunt în continuare alte cauze care au primit termene de judecată în 2022 sau 2023.

Recent, Eparhia Reformată din Ardeal a pierdut dreptul de a solicita retrocedarea în natură sau de a primi compensaţii financiare pentru o construcţie şi patru terenuri în suprafaţă totală de peste 11.000 de metri pătraţi aflate pe teritoriul municipiului Aiud, Alba.

Instituţia religioasă a solicitat, iniţial, retrocedarea în natură a acestor imobile Comisiei Speciale de Retrocedare a Imobilelor ce au aparţinut Cultelor Religioase din România, cereri care au fost respinse pe motiv că la momentul naţionalizării, în 1949, nu era proprietara acestora.

Ulterior Eparhia Reformată a dat în judecată instituţia aflată în subordinea Guvernului, procesul încheindu-se definitiv pe data de 11 mai 2022, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia a dat dreptate parţial Eparhiei Reformate şi a obligat Comisia Specială de Retrocedare „să procedeze la soluţionarea pe fond a cererilor formulate de reclamantă privind retrocedarea în natură sau prin măsuri compensatorii”.

La ÎCCJ, soluţia a fost schimbată radicat în sensul că a fost admis recursul Comisiei şi a fost respinsă acţiunea, definitiv, ca neîntemeiată.

„Imobilele în discuţie au fost întabulate pe numele «Nagyenyedi Ev. Ref. Fooskola», adică «Şcoala Evanghelică Reformată din Aiud». În acest context, menţionează că Biserica Reformată din România, în evoluţia sa istorică, a purtat următoarele denumiri; «Evangelico Reformata, vulgo Calviniana», «Helvet Hitvallasu Evangeliumi Reformatus Egyhaz» (Biserica Evanghelică Reformată de Confesiune Helvetică), «Reformatus Egyhaz» (Biserica Reformată) şi Cultul Reformat Calvin, aşa cum rezultă inclusiv din statutul acestei biserici şi adresa emisă de Secretariatul de Stat pentru Culte. În aceste condiţii, prescurtarea «Ev. Ref.» identifică fără niciun dubiu Biserica Reformată ca fiind proprietara şcolii”, astfel au realizat reprezentanţii Eparhiei Reformate, legătura între fosta şcoală din Aiud şi instituţia de cult.

• Fostul proprietar – Şcoala Evanghelică Reformată

În dispută au fost o construcţie şi teren în suprafaţă de 2.660 mp, un teren în suprafaţă de 4.532 mp, respectiv două alte terenuri de 2.086 mp şi 2.338 mp. Reprezentantul Comisiei Speciale de Retrocedare a susţinut că în sistemul de carte funciară, dovada dreptului de proprietate se face cu conţinutul cărţii funciare în care este înscris imobilul respectiv.

„Depunerea altor înscrisuri care să întemeieze prezumţia existenţei dreptului de proprietate nu poate înlocui însăşi înscrierea în cartea funciară. Potrivit Foii A a cărţii funciare nr. 224 a localităţii Aiud, proprietarul iniţial al imobilelor solicitate a fost Şcoala Evanghelică Reformată din Aiud. În lipsa altor menţiuni privind rectificarea înscrierii în cartea funciară a titularului dreptului de proprietate, imobilele solicitate se aflau în proprietatea Şcolii Evanghelice Reformate din Aiud şi la momentul preluării abuzive”, se menţionează în documentul depus la dosar.

Prin urmare, în opinia instituţiei guvernamentale „atât timp cât potrivit cărţii funciare proprietarul iniţial al imobilelor solicitate a fost Şcoala Evanghelică Reformată din Aiud şi nu există nicio înscriere din care să reiasă că s-ar fi rectificat denumirea acestui proprietar până la momentul preluării abuzive, imobilele respective au fost preluate din proprietatea Şcolii Evanghelice Reformate din Aiud, iar nu din proprietatea reclamantei”.

sursa: adevarul.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Aiud Info și pe GOOGLE NEWS



Source link