Acasă Stiri din Sibiu Un interlop predă matematică la un liceu din Turda

Un interlop predă matematică la un liceu din Turda

64
0


Un interlop din Turda, județul Cluj, predă matematică la un liceu din oraș. El este cunoscut sub pseudonimul „Balibacea”, însă numele real este Ovidiu Vancea. Inspectoratul Școlar afirmă că bărbatul nu este angajat.

Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Turda este, zilele acestea, în centrul unui scandal de proporții. Pe de o parte, 23 de profesori cer demisia directoarei Codruța Andreica, iar pe de altă parte, părinții și elevii sunt nemulțumiți că, recent, la catedra de Matematică a ajuns un personaj cunoscut în oraș ca fost membru al lumii interlope – Ovidiu Vancea poreclit „Balibacea”, potrivit Adevărul.

Publicația locală Turda News preciza, zilele trecute, că „Există nemulțumiri din partea părinților și pentru faptul că, recent, la catedra de Matematică a ajuns Ovidiu Vancea «Balibacea», pe care generațiile de părinți îl cunosc drept un lider al lumii interlope turdene a vremurilor lor, condamnat la închisoare și cu probleme penale de mai multe ori”.

„Situația a fost făcută publică de elevi de la CNMV, care le-au spus părinților că la orele de Matematică le-a venit «nenea Balibacea», nimeni altul decât un cunoscut lider al lumii interlope, din perioada în care părinții lor erau mai tineri! Ovidiu Vancea a fost implicat în mai multe dosare penale, în urmă cu 10-20 de ani, inclusiv în dosare care vizau traficul de droguri”, mai arată sursa citată.

Reclamația părinților a fost însoțită de o fotografie cu Ovidiu Vancea la catedră.

Suspect într-un atac cu grenadă

Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, a fost implicat într-un cunoscut caz din 2003, când o grenadă a fost aruncată în pizzeria Pharaon din Turda. Ovidiu Vancea, zis „Balibacea” și alți trei bărbați au fost reținuți și apoi arestați preventiv timp de 22 de luni. În mai 2004 au fost trimiși în judecată: Victor Zăgrean – considerat autor al atentantului, Ovidiu Vancea -care ar fi fost instigator, iar ceilalți doi inculpații au fost acuzați de complicitate.

Au fost acuzați, pe lângă tentativă de omor și nerespectarea regimului armelor explozive, și de terorism, deoarece ar fi urmărit nu doar uciderea rivalului Gheorghe Otvos, ci și producerea unei stări de tulburare în rândul populației din Turda, au precizat procurorii.

Toți inculpații au scăpat de acuzații, instanțele stabilind că nu există probe incriminatoare suficiente. Vancea a dat în judecată Statul Român pentru perioada petrecută în arest preventiv și a câștigat despăgubiri.

„Balibacea” a fost reținut din nou în 2010 și condamnat la 10 ani de închisoare, după ce ar fi înșelat mai multe depozite de construcții cu materiale, pe care gruparea din care făcea parte nu le-a mai plătit.

„Balibacea” este cunoscut în Turda drept un fost lider al lumii interlope din oraș.

Reacția Inspectoratului Școlar Cluj: „Nu a fost și nu este profesor”

Inspectoratul Școlar Cluj a precizat, într-un comunicat de presă, că „Ovidiu Vancea nu a fost și nu este profesor al Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Turda, județul Cluj”.

„Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată.

Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ”, se arată în comunicat.

Oficialii Inspectoratului arată că documentele necesare în vederea încheierii unui contract de muncă nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” Turda și domnul Ovidiu Vancea.

În plus, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național «Mihai Viteazul» Turda, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului”, se mai arată în comunicat.

Inspectoratul nu lămurește dacă Ovidiu Vancea a predat elevilor și dacă da, cum a fost posibil acest lucru.

Consiliul Județean al Elevilor cluj cere demisia directoarei

Consiliul Județean al Elevilor Cluj (CJE Cluj) a emis un comunicat de presă în care cere lămurirea situației „profesorului Balibacea”, dar și demisia directoarei.

Mediul școlar este considerat a fi unul dintre cele mai sigure locuri pentru elevi, însă evenimente precum cazul profesorului interlop de la Colegiul Național «Mihai Viteazul» Turda ne arată că într-adevăr bună starea și siguranța elevilor nu este prioritară pentru instituțiile de învățământ. Consiliul Județean al Elevilor Cluj este în dezacord total cu cele întâmplate și suntem îngrijorați pentru sănătatea sistemului educațional ce se degradează tot mai mult pe zi ce trece. Chiar dacă profesorul nu va mai continua să predea, acest caz nu ar trebui să fie trecut cu vederea, fiind evident pentru noi că asemenea incident scoate la iveală și alte probleme ale sistemului educațional românesc”, se arată în comunicatul CJE Cluj.



Source link