Acasă Stiri din Timis Undă verde pentru restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Undă verde pentru restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

276
0


Undă verde pentru restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Undă verde pentru restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va intra în șantier. Contractul de execuție a proiectului de conservare și restaurare a monumentului istoric a fost semnat între Consiliul Județean Hunedoara și SC Euras, din Satu Mare.

Investiția estimată la peste 17 milioane de lei (cu TVA) este finanțată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar constructorul are ca termen de finalizare a lucrării 15 noiembrie 2023.

Proiectul vizează amenajarea unor tribune pe structuri metalice, gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor ei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, amenajarea parţială a gradenurilor astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, în jurul anului 106, şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane.

Vechile ruine ale aşezării ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi. Complexul arheologic se află în apropiere de Haţeg şi de vechile Porţi de Fier ale Transilvaniei, o trecătoare importantă care lega Banatul și sudul țării de Ardeal, prin Țara Hațegului.

Ruinele capitalei romane dezvăluie un fost oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori, conform zhd.ro.

Amfiteatrul antic a fost cercetat sistematic pentru prima dată de Societatea de istorie şi arheologie a judeţului Hunedoara, care coordona lucrările din 1882 – 1883 de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar în anii ’30 a fost decopertat complet.





Source link